Oefeningen motorexamen Voertuigbeheersing

AVB staat voor algemene voertuigbeheersing. Denk hierbij aan het beheersen van de bediening, het stuurgedrag en het bewaren van balans. Voor jouw overzicht zie je hieronder alle oefeningen die bij het AVB-examen horen. Bij dit examen moet je minstens vijf van de zeven oefeningen succesvol afronden, maar hoe dit precies zit zal je rij-instructeur met je bespreken.

Uit ieder cluster wordt ten minste 1 oefening gevraagd, in totaal zullen er tijdens het examen 7 oefeningen worden gedaan.

De oranje kopjes hieronder zijn de verplichte oefeningen bij het AVB examen.

Cluster 1

Achteruit parkeren

Het eerste cluster bestaat uit de oefening achteruit parkeren. In deze verplichte oefening loop je aan de rechterzijde van de rijbaan met de motor aan de hand. Daarna parkeer je de motor achteruit in een denkbeeldig parkeervak en zet je de motor op de standaard. Vervolgens haal je de motor weer van de standaard en loop je naar rechts het parkeervak uit.

Cluster 2

Langzame slalom

De verplichte oefening in het tweede cluster is de langzame slalom. Er geldt geen richtlijn voor de snelheid. Gezien de geringe tussenafstand ligt een stapvoets tempo voor de hand.

Het gebruik van een slippende koppeling is bij deze oefening verplicht. Van belang is verder de combinatie van juiste bediening, langzaam rijden en het behouden van de balans. Dit alles doe je natuurlijk zonder de pylonen aan te raken!

Wegrijden uit parkeervak

Bij deze keuzeoefening rijd je vanuit stilstand uit een parkeervak weg. Je maakt een haakse bocht en rijdt enkele meters rechtuit. De rijbaanbreedte is drie meter. Het belangrijkste van deze oefening is dat je gecontroleerd een scherpe bocht weet te maken, direct na het wegrijden.

Denkbeeldige acht

Met deze facultatieve oefening laat je zien dat je een complete (denkbeeldige) acht kunt rijden in een rechthoekig kader. Je rijdt met trekkende motor en houdt daarbij een gelijkmatige snelheid aan. Je mag je voetrem gebruiken en eventueel een slippende koppeling.

Stapvoets rechtdoor rijden

Hier is het de bedoeling dat je naast de lopende examinator blijft rijden over een afstand van twintig meter. Er wordt gelet op snelheid, balans en een juiste bediening van de motor. Je maakt gebruik van een slippende koppeling. Je voetrem mag je bij deze keuzeoefening ook gebruiken, maar je houdt je voeten tijdens het rijden op de voetsteunen.

Halve draai (links / rechts)

Als de examinator voor deze oefening kiest dan rijd je met licht trekkende motor op een denkbeeldige rijbaan. Na de tweede pylon maak je in één vloeiende beweging een halve draai naar links of rechts. Je rijdt dan terug naar het startpunt.

Cluster 3

Uitwijkoefening

Cluster drie bestaat uit drie oefeningen, waarvan de uitwijkoefening verplicht is. Bij de uitwijkoefening kom je met vijftig kilometer per uur aanrijden door de poort. Vijftien meter na de poort moet je vóór een denkbeeldig muurtje van pylonen naar links uitwijken. Daarna keer je weer terug naar de eigen weghelft.

Snelle slalom

Bij de snelle slalom zijn zes pylonen opgesteld. Deze slalom neem je bij een snelheid van minstens dertig kilometer per uur met trekkende motor.

Belangrijk is dat het vloeiend en gelijkmatig gebeurt.

Vertragings oefening

Bij deze optionele oefening trek je vanuit stilstand op om snel te komen tot een snelheid van vijftig kilometer per uur. Je rijdt dan in tenminste de derde versnelling. Na het tweede poortje rem je af tot 30 kilometer per uur en schakel je minimaal één versnelling terug. Daarna rijd je met deze snelheid een slalom om drie pylonen die acht meter uit elkaar staan.

Cluster 4

Noodstop

In het vierde cluster is de noodstop de verplichte oefening. Je rijdt minimaal vijftig kilometer per uur. Na het poortje rem je maximaal om zo snel mogelijk tot stilstand te komen. Natuurlijk verlies je de controle over de motor niet.

Precisiestop

Bij de precisiestop gaat het erom dat je op een bepaald punt stilstaat. Je rijdt eerst vijftig kilometer per uur en remt beheerst als je het eerste poortje van twee pylonen passeert. Daarna moet je de motor zeventien meter verderop tot stilstand brengen.

Stopproef

Naast de precisiestop kan de examinator ook nog kiezen voor de stopproef als tweede keuzeoefening. Het doel van deze oefening is dat je technisch goed remt. Je schakelt kort voordat je stilstaat terug naar de eerste versnelling. Je hebt een korte remweg.

Autorijles in Zoetermeer

Wil jij autorijlessen volgen in Zoetermeer? Rijschool Delfin staat voor je klaar. Met onze rijschool bieden wij lessen in en rondom Zoetermeer. Onze enthousiaste instructeurs helpen jou zo snel mogelijk aan je rijbewijs door het geven van kwalitatieve rijlessen. Al honderden leerlingen zijn jou voor gegaan. Door onze methode en manier van les geven weten wij elke leerling op zijn gemak te stellen tijdens de eerste spannende rijlessen in Zoetermeer. Heb je je rijbewijs al gehaald maar ben je toe aan een opfriscursus? Ook dan kan je bij ons terecht. Vraag een proefles voor de auto aan om te zien of wij de juiste rijschool in Zoetermeer voor jou zijn.

 

Begin al vanaf 16,5 jaar!

Bij onze rijschool geloven we erin dat het halen van je rijbewijs op jonge leeftijd een flink voordeel geeft. Vaak pakken jonge leerlingen het autorijden sneller op. Onze samenwerking met 2toDrive biedt ons de mogelijkheid om onze leerlingen vanaf een leeftijd van 16,5 jaar al rijlessen te geven. Ook kan je vanaf je 16e jaar al een theorie-examen doen. Dit biedt een mooie kans om op je 17e jaar al in het bezit te zijn van je rijbewijs B.

Prijslijst auto

Proefles 50 minuten
In combinatie met een normale rijles
€ 2,50
Rijles 50 minuten
€ 42,50
Tussentijdse toets CBR
€ 195
Praktijkexamen CBR
€ 240
Faalangst examen CBR€ 295
BNOR examen CBR€ 270
Online theoriecursus€ 40

 

Vervolgpakket
12 rijlessen
 €510

 

Motorrijles in Zoetermeer

Hou je van snelheid, adrenaline en lekker gasgeven? Dan is motorrijden echt iets voor jou. Naast autorijlessen bieden we bij Rijschool Delfin ook motorrijlessen in Zoetermeer aan. Onze rij-instructeurs helpen jou van beginner tot echte professional als het gaat om motorrijden.

Onze professionele motorrijlessen in Zoetermeer en omgeving zijn van hoge kwaliteit. Zo zul je je altijd op je gemak voelen tijdens de rijlessen en kun je bij ons zo snel mogelijk je motorrijbewijs in Zoetermeer halen. Ook krijg je bij ons les op een gloednieuwe KTM Duke 125 en kun je bij ons nieuwe motorkleding en helmen lenen voor je lessen. Alle benodigdheden zijn aanwezig dus je hoeft zelf nergens meer aan te denken.

Na het behalen van jouw motorrijbewijs in Zoetermeer kun je met volle zelfvertrouwen zelfstandig de weg op!

Prijslijst motor

Proefles 50 minuten
In combinatie met een normale rijles
€2,50
Rijles 50 minuten
€40
AVB examen CBR
€195
Tussentijdse toets CBR
€210
AVD examen CBR€260
Online theoriecursus€40

 

Vervolgpakketten
10 rijlessen
16 rijlessen
 €400
€630

 

Veel gestelde vragen over rijlessen in Zoetermeer

Slagingspercentage

Het slagingspercentage van onze rijschool ligt op 59%.

Hoeveel kost een rijles?

Een enkele autorijles van 50 minuten kost €42,50,-. Voor een motorrijles van 50 minuten betaal je bij ons €40,-. Neem je echter een rijles pakket dan ben je per les wat goedkoper uit.

Hoeveel kost een proefles?

Bij onze rijschool in Zoetermeer kost een proefles slechts €2,50,-.

Hoelang duren de rijlessen?

Je kunt bij ons kiezen tussen lessen van 50 en 100 minuten. Wel raden we altijd aan om lessen van 100 minuten te nemen zodat we meer tijd hebben voor een kwalitatieve les.

Zijn er rijlespakketten?

Bij onze rijschool bieden voor zowel de auto als voor de motor rijlespakketten aan.

Autorijles pakketten en motorrijles pakketten.

Hoeveel rijlessen gemiddeld?

Hoeveel rijlessen je nodig hebt om je rijbewijs te halen is erg afhankelijk van hoe snel je het rijden oppikt.

Voor de auto ligt het gemiddelde tussen de 40 en 45 lessen.

Voor de motor ligt het gemiddelde tussen de 20 en 30 lessen.

Studenten krijgen korting bij Rijschool Delfin!

Studneten hebben hun geld hard nodig. Daarom krijgen studenten bij onze rijschool 10% korting op de eerste 10 lessen. Ben je student in Zoetermeer? Geef dit dan aan bij je proefles of voor je eerste rijles om gebruik te kunnen maken van deze korting.

Haal snel je rijbewijs in Zoetermeer

Wil je snel en met de juiste lesmethode jouw autorijbewijs of motorrijbewijs halen bij een rijschool in Zoetermeer? Bij Rijschool Delfin staan we voor je klaar om je hierbij te helpen. Vraag een eerste proefles bij ons aan om eens te kijken of wij de juiste rijschool voor jou zijn. Dan zien we je binnenkort bij ons in de auto.

Vraag een vrijblijvende proefles aan van € 2,50 bij Rijschool Delfin!